Our new Communications Centre stands for outstanding and meaningful design that makes living and working easier for everyone at Brunner, as well as for our customers and suppliers. The rooms at the Centre are all designed to promote effective communication. The new facility now hosts sales training sessions for our dealers; meetings with customers, designers and decision-makers; and workshops with architects, where new furniture concepts are developed. The Centre also provides a new home for our offices and showrooms.


Concept

As the business grew, the Brunner Group needed more space at its headquarters – space for new showrooms and for training sessions and meetings, as well as more office space for staff and management. So as the next generation of the family joined the management team and international expansion continued, thoughts turned to construction of an all-new facility.

The planned design is a triangular, two-storey building to be erected as close as possible to the existing management building of Brunner GmbH. The height of the new building is oriented to the existing one, in that the corner of the new building corresponds exactly with the ridge line of the existing building and is aligned with the roof gutter. With the alignment of the north façade diagonal to the old building, the entire entrance and reception area of the Brunner firm will be spatially newly conceived.


Building's structure

Through the main entrance you enter a two-storey hall which runs parallel with the edge of the premises and which features room-high display shelves. The hall is the central, freely configurable display area, where changing events (e.g. product presentations) can be displayed to the outside. In the back part of the hall is the cafeteria with kitchen and adjoining rooms. Further display areas and the dividable conference rooms are located in the one-storey area of the ground floor.

Two single-flight staircases lead to the upper storey, where the office rooms are found. These are divided by glass walls into separated and open-plan areas.


Roof . Facade

The most important design element of the building is the roof, a modular folded construction made from wood, which influences the entire interior of the building and is the building’s distinguishing feature from the outside.

The building is closed in on two sides by different types of glass wall: the two-storey north façade, seen also from within, is made of strong insulated glass, while the east façade of the display and office area features tinted glass and glare protection. Every second façade panel of the east façade has a vent that opens to the outside. The main entrance is designed as a spacious offset of the north façade and offers a large roofed-over entrance area.

The south-west façade, which runs parallel with the edge of the premises, consists of a closed panel wall separated from the roof by overhead lighting, and forms a neutral background for the display shelves. It also screens the building from the neighbours. 


Architects

“We don’t cultivate a particular style – at most a strategy for the development of buildings; so we’re definitely not interested in forms. In functional terms we replace the arbitrary by the meaningful – while generating atmospheric intensity through multi-layered complexity and interpretability. The outcome is open, light and clear – and anything but old-fashioned.”

Examples of other designs by schneider+schumacher:

The ERCO central warehouse with its spectacular lighting concept, awarded first prize in the Licht-Architektur-Preis 2003 and a Gold award from the DDC (Deutscher Designer Club) in the same year.

The “info box” on Potzdamer Platz in Berlin, awarded the Grand Prix 2002 by the DDC (Deutscher Designer Club) and the 1st Förderpreis des Deutschen Stahlbaus 1986.

The German headquarters of design company BRAUN, commended in the Deutscher Architektur Preis 2001.

Website schneider+schumacher


Pläne


Gallery

 

Novelties<br />Webspecial
Novelties
Webspecial