By continuing to use the website, you agree to the use of cookies. For more information, please visit our .

We are glad, that you have found us! For the best possible presentation of our pages, we recommend that you use the latest version of Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer or Safari.

Centre for Integrated Oncology (CIO), University Hospital of Cologne.

Cologne, Germany, 2020.

After around four years of construction and an investment of some EUR 115 million (funded by the state of North Rhine-Westphalia), the Centre for Integrated Oncology (CIO) at the University Hospital of Cologne opened its doors towards the end of 2019. Spanning around 14,000 m² across seven floors, it is the largest cancer outpatient unit in the whole of Germany. The modern centre has the capacity to offer pioneering treatments to some 24,000 cancer patients every year.

Around 30 different specialist consultation sessions can be held across four of the floors. The centre also practices an interdisciplinary approach, with many study groups being based in the new building and running around 300 clinical studies relating to oncology every year.

Every inch of space in the relatively small building has been capitalised on since plenty of natural light and ventilation dominate the layout. There is also the flexibility to change how rooms are divided up to make them bigger or smaller as required since the floor screed was applied first, allowing for walls to be moved around with little effort later on. Plumbing lines, cables and medical gases were then installed in media ducts running through the corridor ceilings and front walls.

Along with the two atriums – one of which is a covered entrance atrium with three levels – the front of the CIO also makes a striking statement. Depending on which way you look at the building, it appears in six different shades of red and green thanks to its triangular slats made from extruded aluminium profiles.

The top floor of the CIO is a special spot. Boasting a stunning roof terrace and spaces dedicated to movement and creativity, it is used to offer psychological support to cancer patients and is open to Lebenswert e.V., an organisation focusing on the psychological aspects of cancer.

In keeping with the building concept, even the building’s air conditioning system is innovative, with four drilled geothermal wells on hand to heat up or cool down the CIO. The ceilings also have their part to play in keeping the temperature spot on by means of concrete core activation.

Brunner’s modular banc lounge system features in the architectural wonder that is the entrance atrium as well as in the waiting and lounge areas located on the various levels. The choice of natural, muted colours allows the furniture to blend in nicely with its surroundings, without standing out or drawing the eye away from the architectural features.

The treatment rooms are home to the fina shell chair with plastic armrests, which is the perfect fit given that it ticks all the boxes as far as hygiene is concerned, making it ideal for this environment.

fina also features in the seminar rooms, but the model with a fully upholstered shell was selected for this setting.

{{ getFilteredProductsLength() }} Products

Category
Material
  • {{ item.label }}
Characteristics
  • {{ item.label }}
{{ getFilteredProductsLength() }}
Show products {{ getFilteredProductsLength() }}

Products deployed in this project